Aanbod

Loopbaancoaching

Waarom loopbaancoaching?

De arbeidsmarkt verandert razendsnel en functies zijn constant in ontwikkeling. Daarnaast maak je als mens ook een persoonlijke ontwikkeling door, bijvoorbeeld vanwege de levensfase waarin je je bevindt. Het is goed om af en toe eens stil te staan hoe je in je werk en leven staat. Loopbaancoaching kan je helpen te ontdekken wat je wilt op een bepaald moment in je loopbaan, wat je belangrijk vindt in werk en welke kwaliteiten je daarbij inzet. Kortom: loopbaancoaching heeft tot doel om je persoonlijk en professioneel te ontwikkelen binnen je loopbaan en je te helpen om daarin keuzes te maken.

Hoe werkt loopbaancoaching?

Tijdens de loopbaangesprekken wordt helder wat jouw individuele loopbaanvraag is en welk doel je nastreeft. Je gaat aan dit doel werken en wordt hierin door mij gestimuleerd. Ik stel je gerichte vragen en bied je bepaalde oefeningen of opdrachten aan, die je aan het denken zetten. Werkwijzen die ik inzet zijn onder meer biografisch werken, oplossingsgericht coachen, verdiepende vragenlijsten, schrijf- of tekenopdrachten en Dé Loopbaantrechter. Ik help je om in actie te komen door mee te denken over de mogelijkheden, met gerichte aandacht voor waar jouw verlangen ligt. Een loopbaantraject is maatwerk, met werkvormen en tijdsinvestering afgestemd op wat bij jou past als persoon en in jouw situatie.

Voorbeelden van loopbaanvragen:

  • Wat zou mijn volgende loopbaanstap kunnen zijn?
  • Wat zijn mijn kwaliteiten en hoe kan ik deze vaker inzetten?
  • Hoe krijg ik weer voldoening in mijn werk?
  • Welke opleiding past het beste bij mijn ontwikkeling?
  • Hoe kan ik weer aan de slag na een burn-out?
  • Welke baan past (beter) bij mij?
  • Hoe kan ik meer uitdaging vinden in mijn (huidige) werk?

Wil je weten hoe jij loopbaancoaching kunt inzetten?

Outplacement

Soms is het beter om in overleg met jouw werkgever naar een andere werkplek uit te zien. Dat kan zijn omdat:

  • Je vastloopt in de huidige functie.
  • Je boventallig bent geworden.
  • Je functie om een andere reden niet meer passend is.

In een outplacementtraject wordt allereerst aandacht besteed aan het verlies van het huidige werk. Daarna komt in een gezamenlijk plan van aanpak de focus te liggen op het vinden van een baan of (om)scholing naar een functie die bij jouw interesses, waarden en kwaliteiten past. Vervolgens nemen we arbeidsmarktbenadering onder de loep, waarbij we aandacht besteden aan: het maken van een goed cv en motivatiebrief, leren netwerken, een LinkedIn profiel opstellen en de voorbereiding op een sollicitatiegesprek.

Heb je interesse in een outplacementtraject?

Voor werkgevers in het primair onderwijs

In de cao PO is opgenomen dat een schoolbestuur instroom in een uitkering voorkomt, door tijdig afspraken te maken over werk-naar-werkbegeleiding van boventallige werknemers naar een andere baan. De inzet van een loopbaancoach is gewenst bij outplacement, ondersteuning bij het vinden van een passende functie of (om)-scholing en ondersteuning bij het solliciteren. Het Participatiefonds vraagt een inhoudelijke inspanningsverplichting van het bestuur om een verlaging naar 10% van de WW-kosten mogelijk te maken. De activiteiten zoals een coachgesprek of een arbeidskansengesprek moeten worden uitgevoerd door een bij Noloc aangesloten loopbaancoach.

NB. Wanneer tijdig een loopbaantraject wordt ingezet verloopt de overgang naar ander werk mogelijk al eerder. De kosten binnen twaalf maanden voor de laatste contractdag mogen worden meegerekend bij de inspanningsverplichting voor het Participatiefonds.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van een outplacementtraject voor uw medewerker?

Begeleiding bij duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid lijkt zo’n containerbegrip geworden. Je komt de term inmiddels overal tegen. Maar het blijft onverminderd belangrijk waar duurzame inzetbaarheid voor staat: gemotiveerd, competent en gezond aan het werk zijn én blijven.

  • Weet jij hoe je duurzaam inzetbaar kunt blijven nu en in de toekomst?
  • Vind jij het belangrijk om zelf de touwtjes in handen te hebben van jouw duurzame inzetbaarheid?
  • Weet jij waar je energie van krijgt?

Als medewerker heb je zelf een verantwoordelijkheid om duurzaam inzetbaar te blijven. Maar ook vanuit een werkgever is voortdurende aandacht voor het welzijn (gezondheid, werkplezier) en de ontwikkeling (professionalisering, individuele loopbaanwensen) van medewerkers noodzakelijk.

 

Voorbeelden van de mogelijkheden:

  • Individuele loopbaancoaching (maatwerk).
  • Individuele Duurzame InzetbaarheidsindeX (DIX); een wetenschappelijk gevalideerd instrument ontwikkeld door TNO. Ik ben hiervoor opgeleid (praktijkopleiding DIX bij NiDi).
  • Arbeidsmarktscan; berekent je huidige en toekomstige kansen op de arbeidsmarkt.
  • Advies over duurzame inzetbaarheid in de organisatie en/of het verlagen van ziekteverzuim.
  • Duo-coaching in het kader van verbetering van de samenwerking of taakroulatie.
  • Strippenkaart voor loopbaangesprekken voor alle teamleden.
  • Groepstraining loopbaanoriëntatie volgens Dé Loopbaantrechter.

Wil je eens sparren over duurzame inzetbaarheid, het verlagen van ziekteverzuim of meer weten over de andere mogelijkheden?